Până la nivel de șef de serviciu, toți angajații cu funcții de conducere , inclusiv din structurile teritoriale ANAF au fost obligați de structura centrală să transmită, până la data de 13 ianuarie 2021 un raport de activitate pentru anul 2020 dar și obiectivele propuse pentru 2021 în vederea administrării fiscale și a colectării veniturilor.
Circulara transmisă intern specifică și numărul caracterelor care trebuie incluse în cele două rapoarte, două pagini pentru activitatea anului trecut și alte două pagini pentru obiectivele anului în curs.
La Agenția Județeană a Finanțelor Publice Olt, schimbatul din funcție Daniel Doagă nu mai are ce să transmită fiindcă nu mai e șef ! Nici șeful actual interimar, Florinel Meleru nu va transmite patru pagini, fiind doar consilier superior , la nivelul anului 2020, în cadrul Inspecției Fiscale, ci doar două, cu obiectivele pentru anul 2021. De transmis pe cele patru pagini obligatorii vor semna adjunctul de la Colectare, Cornel Vlădescu și cel de la Inspecție Fiscală, Daniel Dumitrașcu.
Interesant în cadrul AJFP Olt rămâne însă subiectul rambursărilor de TVA. Unul care și în anii anteriori a fost subiect de scandal și care a decapitat directori din cadrul instituției. Pe pandemie, modalitatea rambursărilor de TVA fost stabilită prin Ordonanța de urgență a Guvernului 48/2020. Măsura s-a aplicat în timpul stării de urgență și a rămas activă până la 31 martie 2021, potrivit OUG 226/2020, act normativ publicat în Monitorul Oficial pe 31 decembrie 2020. Aceasta este, practic, a patra prelungire a măsurii care inițial trebuia să expire la finele zilei de 13 iunie, după cele stabilite prin OUG 90/2020 (prelungire până la 25 iunie), OUG 99/2020 (prelungire până la 25 octombrie) și OUG 181/2020 (prelungire până la 25 ianuarie). Așadar, revenirea la regulile obișnuite se va face din 1 aprilie 2021.
În prezent, „taxa pe valoarea adăugată solicitată la rambursare prin deconturile cu sumă negativă de taxă pe valoarea adăugată cu opțiune de rambursare, depuse în cadrul termenului legal de depunere, se rambursează de organul fiscal central, cu efectuarea, ulterior, a inspecției fiscale”, după cum prevede OUG 48/2020, cu unele excepții de la regula temporară.
Regulile de bază ale rambursărilor de TVA, incluse în Codul de procedură fiscală preved că, de principiu, în cazul deconturilor prin care se cer rambursări de până la 45.000 de lei și în cazul deconturilor depuse de contribuabilii care beneficiază de o eșalonare de plată, rambursarea se face cu control ulterior.
De la cuvântul magic/ ”control interior” s-au făcut ”controale interioare” în urma cărora au rezultat rambursări de TVA și de peste 1 milion de euro la firmulețe care până în vremea pandemiei ”nu au pupat” astfel de sume. Când contabilitatea firmelor se ține în concern, de către firme specializate în domeniu, societățile care primesc servicii de consultanță fiscală fix de la inspectorii salariați AJFP Olt, succesul rambursării e aproape garantat !
Dacă așa, amical, îți mai vine și câte-un ”bip” de la partid, șansele cresc considerabil ! Nu contează obiectul de activitate : prășirea porumbului, salon de înfrumusețare, neferoase, ambalarea bomboanelor agricole, sau altceva ! Să fie primit, să fie bine și să ne fie de bine în concern. Subiectul rămâne deschis!