
8 februarie 2021. Președintele Comisiei din Agricultură/ Camera Deputaților, parlamentar PSD de Olt, Florin Barbu, anunța public :
” VOT ÎN COMISIE – ADUCEM PRODUSELE ROMÂNEȘTI ÎN SUPERMARKETURI
Proiectul de Lege privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar a fost aprobat, astăzi, în Comisia de Agricultură, cu majoritate de voturi.
Reglementam, astfel, relațiile comerciale dintre furnizori ( producători agricoli, procesatori) și cumpărători, în lanțul de aprovizionare cu privire la:
️plata corespunzătoare și la timp a producției agricole și produselor alimentare;
️instituționalizarea sistemelor de contracte și respectarea lor;
eliminarea practicilor comerciale și a produselor falsificate și substituite.
Este o victorie a noastră, a tuturor celor implicați în acest domeniu și, după un an, de dezbateri, Proiectul de Lege privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar, care transpune Directiva UE 2019/633, va ajunge la vot, în Camera Deputaților. ”
Timp de peste o lună de zile de la adoptarea în Comisia pentru Agricultură , votul în plenul Camerei a fost tergiversat. Președintele Comisiei de Agricultură, Florin Barbu, avea mandatul pe masă. Era dispus să-l depună dacă legea nu era adoptată în forma finală a Comisiei. Proiectul staționa în circuitul legislativ pentru …. ?! Pentru că liberalii aveau multe presiuni, pe interese punctuale. Ale cui ?!
14 Martie 2022 !
Proiectul Legii practicilor neloiale ajunge în plenul Camerei Deputaților și trece la vot. Parlamentari liberali votează împotrivă. La ordin pe unitate, sau pe liberul arbitru ?! Gigel Știrbu, unul din voturile Împotrivă ! Oltenii trebuie să știe…așa era, nu ?!

16 Martie 2022 ! Ziua în care liderul Grupului parlamentar PNL din Camera Deputaților, Gabriel Andronache, primește o solicitare oficială, sub forma unui Memorandum, de la AMRCR !
Memorandum semnat de George Bădescu, director executiv AMRCR/Asociația Marilor Rețele Comerciale din România. Printre companiile multinaționale, atât de dragi fostului premier, președintele PNL, Florin Cîțu, coloși retaileri în care amărâții noștri producători agricoli erau ”dezbrăcați la pielea goală ” când reușeau să-și bage puțina marfă la vânzare pe rafurile unora, puțini, dintre ei. Motivele respingerii erau suverane retailerilor, în care ai noștri, neprotejați de nicio lege, erau respinși și umiliți.

Se cere sprijinul parlamentarilor liberali pentru contestarea Legii practicilor neloiale, la Curtea Constituțională ! Sunt invocate încălcarea principiului bicameralismului și modificările care dor, sunt considerate neconstituționale. Sunt acelea care obligă retailerii la practici loiale, care nu mai lasă producătorii noștri agricoli, din nou, la mâna și la mila lor !

Se invocă inclusiv așa zisa încălcare a ”principiului securității juridice” ! Potențații din comerțul produselor alimentare vor să-și păstreze supremația și confidențialitatea propriilor alegeri în intrarea la raft ! O fac pe banii noștri, pentru profitul lor.
……
- ” Apreciem că în cauză este încălcat principiul securității juridice în sensul jurisprudenței citate, având în vedere următoarele:
- Legea propune la art. 2 litera c) definirea contractului comercial ca fiind un contract care ”cuprinde condițiile comerciale efective definite ca însumarea tuturor condițiilor comerciale, exprimate în procente din valoarea estimată a vânzărilor, însumând toate costurile comerciale percepute în legătură cu vânzarea produselor, valoarea absolută sau procentuală din cifra de afaceri”, în timp ce Codul Civil a renunțat la noțiunea de contract comercial, acesta fiind înlocuit cu noțiunea de contract între profesioniști, definiți ca fiind ”toți cei care exploatează o întreprindere”, în sensul de ”exploatarea unei întreprinderi exercitarea sistematică, de către una sau mai multe persoane, a unei activități organizate ce constă în producerea, administrarea ori înstrăinarea de bunuri sau în prestarea de servicii, indiferent dacă are sau nu un scop lucrativ.”
”Așadar, contractul comercial, denumit acum simplu contract în Noul Cod Civil, este principalul instrument juridic cu ajutorul căruia se înfăptuiește comerțul intern și internațional. Contractul este un acord de voință între părțile participante la un raport comercial, acord prin care se creează, se modifică sau se stinge un raport juridic comercial. Definiția propusă de Lege generează o situație de instabilitate și incoerență legislativă, cu consecințe negative asupra aplicării legii la cazurile concrete, din moment ce promovează soluții legislative necorelate cu legislația în vigoare (Codul Civil), prin obligarea părților la exprimarea tuturor condițiilor comerciale în procente din valoarea vânzărilor.”
- În ce privește art. 3 punctul 6, acesta prevede interdicția aplicabilă cumpărătorului ” să aplice reduceri financiare și comerciale sub formă de rabaturi, cu excepția remizelor și risturnelor, a căror reduceri cumulate să nu fie mai mari de 20%, aplicate în funcție de valoarea facturată între cumpărător și furnizor, pentru produse agricole și/sau alimentare, prin derogare de la prevederile Legii nr.227/2015, cu modificările și completările ulterioare” (s.n.). Se poate constata aceeași incoerență legislativă, deoarece Legea analizată promovează soluții legislative necorelate cu legislația în vigoare (Codul fiscal). ”
Presiunea multinaționalelor pe Legea eliminării practicilor neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar transpusă deocamdată în demers prin Grupul parlamentarilor PNL/CD , poate avea un efect devastator, dacă, cu sprijinul lor, se va materializa într-o contestație a Legii la Curtea Constituțională. Pe 9 aprilie 2022, UE va activa clauza de infringement pentru neimplementarea în practică. Practic PNL ar condamna țăranul român și România, într-un demers halucinant, fără precedent, în interesul multinaționalelor partenere preferate în locul românilor, de ex premierul și liderul PNL, Florin Cîțu!
Adoptarea sa prin vot, săptămâna în curs, în plenul Camerei Deputaților dădea o speranță producătorilor noștri autohtoni, oricum, greu încercați! Ar fi echivalentul unei crime cu premeditare, omorând țăranul românul care trebuie salvat.
Salvați țăranul român, o problemă națională stringentă, poate singura soluție de a salva România în nefasta conjunctură actuală, e o chestiune lipsită de importanță pentru ex premierul Florin Cîțu ! Care nu mănâncă pâine, ci paste! Pe acestea din urmă, nu le cultivă țăranul român! Ce urmează…?! Dificil de anticipat! Cine este și va fi de partea țăranului român, să spună el ! Țăranul român…!