Ing. Marian Florescu, președinte PNȚCD Olt, despre guvernare, politică și administrație(continuarea întrebărilor de luni, săptămâna trecută)
Înainte de a răspunde întrebărilor adresate săptămâna trecută, vreau să știu opinia dvs. privind alte două teme recente. Cum apreciați proiectul ordonanței de urgență prin care USL limitează plăţile în numerar pentru persoanele fizice şi juridice la 2000 de lei/zi, respectiv la 10.000 de lei/zi?
Un veritabil asasinat economic! Pe de-o parte, acest act normativ încalcă flagrant libertăţile individuale ale românilor cinstiţi prin obligarea oricărei persoane fizice care vrea să cumpere, de exemplu, o casă ori o maşină, să efectueze tranzacţia prin bancă, plătind în plus comisioane din care beneficiază doar sistemul bancar. Pe de altă parte, acest act normativ reprezintă o altă acţiune din războiul pe care guvernul de stânga al USL l-a declarat întreprinzătorilor români. Ordonanţa regimului Ponta-Antonescu va avea drept consecinţă sufocarea mediului privat prin creşterea costurilor de achiziţie cu valoarea comisioanelor mari, plătite de antreprenori către bănci. De asemenea, măsura anulează posibilitatea ca firmele aflate în insolvenţă din cauza datoriilor pe care le are statul la aceste firme, să se relanseze economic prin utilizarea singurului mijloc de plată ,care le mai putea ţine în viaţă. Consider că această măsură este luată de guvernul stângist Ponta-Antonescu din disperarea de a face rost cu orice preţ de bani la bugetele de stat în anul 2014, bani care urmează să fie utilizaţi ca pomeni electorale. Limitarea plăţilor în numerar va reduce şi mai mult activitatea economică şi, pe cale de consecinţă, şi gradul de colectare a veniturilor la bugetele de stat.
S-a înființat PMP. E de bine?! E de rău?! E încă un competitor puternic ?!
Fair-play-ul şi obiectivele comune trebuie să guverneze relaţia dintre oamenii de dreapta din această ţară. Pe acest temei, le urez succes colegilor de la Partidul Mişcarea Populară şi sper că vom găsi variante de colaborare ca partide de opoziţie, ca partide de dreapta. Pe de altă parte , suntem deschişi ideii de unificare a dreptei, însă nu cu orice preţ. Refuzăm o construcţie alcătuită în jurul unui personaj măcinat doar de dorinţa oarbă de a ajunge preşedinte, ori una dominată de grupuri „de băieţi deştepţi”.
Putem fi parteneri cu celelalte forţe politice de dreapta numai în măsura în care acestea îşi construiesc acţiunea politică având ca bază voinţa românilor, şi nu ambiţiile politicienilor.
Să revenim la ale noastre, locale…ați fost nemulțumit de organizarea Zilei Unirii, ați agumentat de ce…Sunteți în dezacord și cu o altă manifestare recentă, cea a Zilelor Slatinei…
Să ne înțelegem foarte clar! Nu am nimic împotriva manifestărilor istorice, culturale, de orice alt gen! Mă revolt însă atunci când acestea sunt acaparate politic, la fel manipulate și realizate ipocrit. Vă dau un singur exemplu: la Zilele Slatinei s-au oferit premii…Foarte frumos! Nu cred însă că, cei 75 de euro dați unui elev olimpic echivalează cu salariul unui fotbalist de la FC Slatina. Diferența e uriașă! În timp ce eforturile unui olimpic și ale familiei sale implică costuri intelectuale și materiale care depășesc mult cei 75 de euro acordați, finalul însemnând o recompensă olimpică și o satisfacție de neremunerat, plata lunară a unui fotbalist înseamnă peste triplul sumei acordată olimpicului, iar despre performanță, ați văzut cum s-a materializat. Am retrogradat, echipa s-a desființat, sau a fost scoasă la mezat! Se compară, una cu alta?! Nu ! Să ne spună primăria câți bani a înghițit de la bugetul local fotbalul slătinea în ultimii șase ani?! Câte sute de mii de euro?! Care a fost remunerația lunară a unui fotbalist?!
Vreu să mai punctez ceva ce am omis în cadrul răspunsurilor de săptămâna trecute. Mă întorc puțin la Ziua Unirii și vreau să-l întreb pe domnul primar Prina, care are cunoștiințe în materie de marmură, căci de la o firmă din domeniu a venit în administrație, îi place soclul statuiei domnitorului A.I.Cuza?! Neatins de pe vremea fostului primar Păunescu,aflat într-o stare de vizibilă degradare… Cât să coste reabilitarea acestuia, fie și dacă se va face prin metoda operativă, arhi-cunoscută a lucrărilor cu firmele „de cuplu”, indic firma rubedeniei sale, Marmur-Art, care ar putea face și o sponsorizare dacă la bugetul local nu se găsesc bani pentru Cuza, pentru că ei au fost înghițiți de firmele „de cuplu”Cafmin, Panadria, etc, care au fost „chemate să dea o mână de ajutor ”la deszăpezire…
Noi, restul oamenilor de afaceri din oraș, contributori la bugetul local, premiați de Camera de Comerț, nu contăm dacă nu facem parte din „cuplu”?! M-au deranjat și le-am considerat sfidătoare inclusiv premiile date an de an, doar marilor întreprinderi de pe platforma industrială. Nu spun că nu au aportul lor la dezvoltarea orașului, dar noi, restul oamenilor de afaceri slătineni, chiar nu facem nimic pentru oraș?! În timp ce profitul nostru rămâne în urbe,taxat aici și tot aici reinvestit, al lor ajunge la italieni, la ruși, unii dintre ei nu mai plătesc local inclusiv o parte din impozite și taxe. Și noi oferim de lucru, și noi existăm, Slatina respiră și prin noi,nu numai prin ruși și italieni.
Ce așteptați, sau mai bine zis,ce așteptări mai aveți?!
De la cei aflați la putere, nimic! Nu mă aștept să devină peste noapte, transparenți și corecți și să-și schimbe năravul, vechi, de peste zece ani! De la slătineni mă aștept să nu se mai lase păcăliți, umiliți chiar, prin premii de nimic,în timp ce contractele și ordinele de plată decontate de primărie, din bugetul local, rămân ascunse, pitite chiar, aflate de presă pe furiș. Ce avem de ascuns?! De ce?! De cine și pentru cine a început să se vadă…Și e doar începutul!