Gânduri la început de an cu Emil Albotă, prim-vicepreședinte UNPR Olt,consilier local Slatina(urmare a interviului publicat în data de 22 ianuarie 2014)
Slatina, prin ochii slătineanului Emil Albotă…
Un oraş frumos, vizibil modernizat comparativ cu Slatina copilăriei şi adolescenţei mele. Este oraşul în care trăiesc, pe care-l iubesc , cu care mă mândresc şi în care mă întorc întotdeauna. Este oraşul pe care eu îl numesc « acasă ».
Slatina,prin ochii consilierului local Emil Albotă…
Un oraş în care e loc de mult mai multe, mai frumoase, mai…europene. Un oraş al profesionalismului, al dezvoltării, al locurilor de muncă, al respectului faţă de cetaţeni şi faţă de modul cum sunt cheltuiţi banii publici, al responsabilităţii faţă de copiii și nepoţii noştri. Este oraşul căruia, prin mandatul meu de consilier şi proiectele noastre administrative vreau să-i răsplătesc ceea ce mi-a dăruit el mie : o copilărie frumoasă, o educaţie aleasă şi o comunitate în mijlocul căreia trăiesc şi de care mă simt legat cu fiecare fibră .
Slatina,prin ochii politicianului Emil Albotă…
Am devenit politician din nevoia de schimbare şi acelaşi lucru mă preocupă şi în prezent. Este deci firesc să-mi doresc ca, an de an, Slatina să se schimbe, să se transforme într-un oraş care să concureze cu alte oraşe europene. Oraşul în care trăiesc a fost pentru mine motivul principal al aderării mele la clasa politică ; însă o dată ce devii « politician », constaţi că arealul preocuparilor este mult mai mare, mai extins, mai generalizat. Nu-ţi poţi concentra activităţile politice doar la nivelul unei mici comunităţi, nu poţi face politică doar pentru concetăţenii tăi. Ai intrat în politică, atunci reprezinţi o ţară. Speranţele şi proiectele pentru oraşul în care locuieşti devin ombilical legate de năzuinţele pentru ţara în care trăieşti. Aşa încât, ca politician, nu pot spune cum văd eu Slatina, ci cum văd eu România : o ţară echilibrată, dezvoltată, prosperă şi demnă.
Oltul puternic …Există ?! Vă rog argumentați.
N-aş vrea să comentez sau să mă prevalez de această titulatură acordată politic judeţului nostru. Nu-mi aparţine. Am să răspund doar ţinând cont de conotaţia acestei expresii. Sunt slătinean şi, în virtutea rădăcinilor mele natale, deţin o doză însemnată de mândrie pur oltenească. Cum aş putea prin urmare să nu am convingerea că Oltul este un judeţ puternic, cu oameni puternici, mândri, muncitori, capabili şi dornici să-şi afirme valorile? Câţi oameni importanţi cu rădăcini olteneşti nu au ajuns să reprezinte ţara noastră în cele mai înalte foruri? Câţi politicieni marcanţi, ingineri şi medici de renume, profesionişti în cele mai importante domenii nu a dat Oltul? Da, Oltul este şi va fi întotdeauna un judeţ puternic.
2014, anul alegerii unui alt președinte…Antonescu, Ponta sau altcineva ?! Vă rog argumentați preferința.
În momentul actual formațiunea politică din care fac parte, UNPR, se află la guvernare în alianța cu PSD. Că viitorul președinte va fi Ponta, Antonescu sau altcineva, nominal nu contează. Contează echipa politică ce-și va trimite reprezentantul să conducă țara și programul său de guvernare. Este adevărat că viitorul președinte trebuie să aibă un plus de imagine ca pregătire, prestanță și atitudine, însă aceste calități vin la pachet cu o ideologie și o viziune socială proprii unei politici, fie ea de stânga sau de dreapta. Au fost și guvernări de dreapta cu președinte de dreapta, și guvernări de stânga cu președinte de stânga, și, în ultimul timp, guvernare de stânga cu un președinte simpatizant al dreptei. După toate aceste experiențe, cred că este timpul ca românii să decidă spre ce direcție să -și îndrepte viitorul lor. Sunt convins că alianța din care UNPR face parte va desemna un candidat potrivit și capabil să țină frâiele României în mâini, fie că va fi Antonescu, Ponta sau…altcineva.
Ce așteptări aveți de la guvernanți?! Dar dezamăgiri ?! Ce le-ați sugera ?!
În majoritatea lor, campaniile electorale se câștigă pe baza unor nevoi stringente de schimbare ,dar mai ales pe baza unor promisiuni menite să câștige simpatia, încrederea și sprijinul populației . M-am așteptat întotdeauna, lucru care mi se pare firesc și moral, ca aceste promisiuni făcute de oameni cărora le-am acordat toată încrederea noastra să fie onorate. Nu uitate, amânate sau dosite și reîmprospătate o dată la câțiva ani. La acest lucru se rezumă, în principal, așteptările și dezamăgirile mele. Nu sunt eu în măsură să le sugerez ce să facă, mi-aș dori doar ca toți acești politicieni să-și respecte angajamentele pe care și le asumă.
Cum era de preferat : cu UNPR în opoziție,sau la putere,ca acum ?! Ce câștigă românii cu UNPR la putere ?!
Indiferent unde se poziționează, UNPR are trei obiective majore : progresul României, interesul național și asigurarea unei stabilități politice. Prin însuși statutul său, UNPR nu va respinge niciodată o alianță cu alte partide care susțin aceste principii, fie că sunt în opoziție, fie că sunt la putere. Atâta timp cât formațiunile politice aflate la guvernare promovează valorile democrației, dezvoltarea economico- socială a țării și echilibrarea principiilor politice ale unui stat de drept, mi se pare firească decizia UNPR de a se alătura acestora. Ce câștigă românii ? Șansa de a trăi într-un stat democratic bazat pe politici progresiste concentrate pe asigurarea drepturilor cetățenești, a proprietății, a egalității în drepturi și a egalității de șanse pentru fiecare.
Doi ani și avem , din nou,alegeri…Ca mâine trec…V-ar tenta Parlamentul ?! Argumentați răspunsul.
Întotdeauna deciziile importante din viața mea au fost profund analizate înainte de a le pune în practică. Asta nu înseamnă neapărat timp de gândire (au fost și decizii de moment) ci mai ales trasarea și urmărirea unor criterii care să mă ghideze spre rezultatul optim al deciziilor mele. Când spun criterii, mă gandesc la gradul propriu de pregătire intelectuală, profesională, politică, fizică chiar și psihică. Aș fi ipocrit să afirm că nu m-ar tenta să fiu parlamentar însă, dacă ar fi să iau o decizie în acest moment, aș spune că nu sunt suficient de bine pregătit pentru a-mi asuma un astfel de angajament. Inainte de a fi parlamentar, trebuie să știi să fii parlamentar. Iar asta implică experiența politică, o amplă cunoaștere a problemelor sociale și economice precum și o viziune concretă și obiectivă asupra a ceea ce presupune relația între legislativul unei țări și cetățenii ei. În momentul actual consider că mai am multe lucruri de aprofundat. Ce va fi peste doi ani însă…vom vedea.
S-a schimbat ceva în politica actuală ?!
Câteva funcții… câțiva politicieni…unele legi…apar chiar și noi partide …dar, în principiu, politica nu s-a schimbat. Prin definiția sa, politica este știința și arta de a guverna și, indiferent de ideologie, doctrină sau statut, fiecare formațiune politică (aflată sau nu la guvernare) are aceleași obiective: dezvoltarea țării și binele comunității. Diferă doar strategiile “de dreapta” sau “de stânga” folosite de partidele politice pentru a atinge aceste obiective. Nu, politica în sine nu s-a schimbat. Poate doar oamenii care fac politică.