
Pornim de aici! Extras din Comunicatul oficial al DSP Olt.
” În cursul după-amiezii din data de 24.05.2022 s-au prezentat 21 de persoane în Serviciile UPU și Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina, cu vârste cuprinse între 6-18 ani cu simptomatologie digestivă (grețuri, varsături, scaune diareice, cefalee, frisoane, dureri abdominale), din care s-au internat 14 persoane (11 internate în sectia B.I. și 3 internate în secția Pediatrie). Tabloul clinic sugerează o suspiciune de TIA prin consum comun de alimente.
S-a declanșat ancheta epidemiologică. Stadiul investigațiilor la data prezentă:
1. Date despre bolnavi:
• Forme ușoare = 10; • Forme medii = 4.
2. S-au recoltat probe biologice pentru stabilirea etiologiei de la bolnavi, la internare. Probe în lucru în laboratorul D.S.P. (9 probe).
3. S-a demarat acțiunea de investigare în obiectiv (bucătăria Colegiului Național Ion Minulescu) pentru identificarea alimentelor incriminate, starea de sanatate a personalului deservant, conditiile igienico-sanitare ale obiectivului, identificarea materiilor prime. ”
Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare, cooptați în anchetă, au pus mâna întâi pe ”obiectiv”. Adică ”bucătăria” CN Ion Minulescu pe care au și închis-o. Au aplicat și amendă, au dat termen și pentru deficiențele constatate. Niște infiltrații în tavan, o temperatură necorespunzătoare în bucătărie, că, na, vara nu-i ca iarna și niște fișa muncii necompletate. Nu puteau să plece cu mâna goală și să nu găsească nimic ! Se isterizau și mai rău decât erau mamițele , metamorfozate ad-hoc într-o opinie publică și deontologia făcută la conjunctură. Numai că în niciuna dintre ”deficiențele” constatate în bucătărie nu stă cauza enterovirozelor, cel mai probabil cauza toxinfecției alimentare, ancheta fiind în derulare. Ca să se mai domolească turma isterizată maxim și alimentată deontologic, trebuia livrat ceva. Asta ar fi una. Alta este însă despre penibil și ipocrizie. Sau duplicitate. Mascaradă.
Liceul Ion Minulescu a fost răsfățatul Primăriei Slatina. Nicio altă unitate școlară nu s-a bucurat de atâtea fonduri din bugetul local câte au intrat în Minulescu. Carte, dascăli și copii cu excență și rezultate deosebite se află și în celelalte unițăți de învățământ. Să enumerăm câteva dintre hatârurile făcute deosebitului Liceu Minulescu, unde am absolvit și eu. Ca să fim foarte clari, de la început ! În primul mandat de primar al lui Moț/ 2.860.000 de lei, bani din bugetul local pentru crearea a 12 noi clase pentru elevii unității de învățământ, și construirea unei pasarele ce unește noua clădire de corpul vechi al școlii, pasarelă care, inițial, nu a fost încadrată în proiect. Dar care s-a făcut ! Al doilea teren de sport ! A doua sală de sport ! 1,5 milioane lei pentru centrul after-school ! Tot buget local ! Nu le înșirăm pe toate. Se știu ! Altele sunt în grafic. Și asta se știe.
S –au îmbolnăvit unii copii și unii dascăli, focar, s-a isterizat rețeaua de socializare. Focar a fost și în iunie 2020, de Covid, dar atunci liliacul mâncat prăjit a fost de vină și planeta. Și a fost pe ”sailăns”. Acum s-a făcut focarul inteligență și s-a rostogolit a curaj la opinie publică. Și dă-i, și comentează ! Și dă-i deontologic, cu mucii-n ” devastatorul”, ”catastrofalul” bușeu ! Incompetență ! Da! Dar a cui?!
A îndrăznit și Moț, primarul care fost aplaudat și cântat când a dat, părinte de copil la Minulescu, să spună ceva. Scurt, de bun simț, a cerut depistarea cauzei cât mai repede pentru o soluție sigură. Să nu se mai repete nefericita întâmplare. Care, ce să vezi, se poate repeta oricând, oriunde, nu din ”bucătărie”. Fiindcă nu toți îmbolnăviți au mâncat din bucătărie ! Dacă tăcea, insolent era. Nepăsător ! Insensibil ! A transmis niște rânduri în timp real și s-a dat drumul la cotcodac ! S-a rostogolit toxiinfecția pe toate străzile, în toate rondurile, în sensuri giratorii, în poluare, în rahatul câinilor de pe alei că asta-i gena…în fiecare cu ce-l doare ! S-a refulat pe variante opționale, s-a deviat de la focar, s-a încins hora mare edilitară . A sărit din șlapi și deontolgia ! S-au cerut demisii în grup. De la vlădică, până la opincă ! Să zică Moț merci că nu s-a pus de –un referendum pentru demitere ! Atât s-a putut !
Cât despre revolta părinților de la Minulescu, da, universul e rău și n-are logică. Ce ar putea fi logic în mâini murdare duse la nas și la gură ?! Dar în mâncarea cumpărată de la te miri ce fast-food ?! Dar în suprafțele teraselor, băncilor pe care se stă minute în șir ?! Dar chiar în mâncarea cumpărată pentru acasă ?! Dar în fructele nespălate ? Dar pe sticlele de suc sau apă achiziționate ?! Vă uimește ? Vă nedumerește ?! Nu ! Așa credeam și eu. Un părinte al cărui copil nu învață la Minulescu ! Și nici nu l-ar transfera ! Care nu beneficiază de darurile bugetului local. Nici de pasarelă, nici de teren sintetic, nici de centru after-school. Are parte însă de un corp profesoral fără cusur și de un bun simț al părinților care se transmite, de acasă, în bancă.
A treia și ultima, e legată de o poziție în organigrama primăriei, bine plătită, care este administratorul public al orașului. L-a văzut cineva pe ștrase ?! Prin curtea școlilor unde investițiile se fac și prin amicii săi din construcții ?! I-a răspuns cuiva, altcuiva din anturajul său, la telefon ?! Dar asta e tot treaba primarului. Cismaru, administratorul public al Slatinei de peste 10 ani în funcție e mai mult decât ”bucătăria” liceului Ion Minulescu ! E însăși proba recoltată !
Cât despre focar…un liceu cu pretenții de trofeu s-a remarcat într-o inteligență de bufeu în decolteu !
”Enterovirozele sunt mai frecvente în sezonul rece. Cele mai implicate virusuri sunt: rotavirusurile, norovirusurile, adenovirusurile. Contagiozitatea este mare, transmiterea se face atât pe cale fecal-orală ( mâini, alimente, obiecte contaminate ), cât și pe cale aeriană. Clinic, se pot manifesta de la forme ușoare, până la forme grave, cu deshidratare severă.
Pentru a evita transmiterea enterovirozelor, igiena este extrem de importantă – spălarea mâinilor, a fructelor și legumelor, aerisirea încăperilor, dezinfectarea obiectelor și a suprafețelor.
Dr. Ifrim Carmen/Medic Specialist Pediatru”