
Se contestă magistrații candidați la CSM ! Surse din presa centrală (G4media) spun că au fost formulate cinci contestaţii împotriva alegerii unor noi membri CSM. Printre ele și o contestație la Parchetele de pe lângă judecătorii, locul obţinut de Cătălina Sântion, procuror șef la Parchetul Sectorului 3/București (392 de voturi), fiind contestat de cel clasat pe locul 2 neeligibil, Sorin Lia (357 de voturi). Sorin Lia este prim procuror delegat din 2018 la Parchetul Judecătoriei Corabia și co-președinte, alături de procurorul militar Bogdan Pîrlog, al Asociației Inițiativa pentru Justiție.
În cadrul proiectului de candidatură acesta a invocat participarea sa la protestele împotriva legilor justiției din vremea lui Tudorel Toader ministru al Justiției dar nu a spus nimic despre plângerile prealabile din 2021 împotriva hotărârii prin care CSM i-a respins cererea de transfer la Parchetul Militar București, și împotriva hotărârilor de admitere a transferurilor altor 3 procurori la același parchet. Toate cele 4 plângeri au fost respinse unanim de CSM la aceea vreme.
Deși Lia susține în declarația sa de la dosarul de candidatură că nu a avut un interes personal în exercitarea cu obiectivitate și integritate a atribuțiilor de procuror, acesta a avut înregistrat pe numele său, de anul trecut o plângere de abuz în serviciu, transmisă atât CSM/Comisiei de disciplină, cât și fostei Secții a investigării magistraților, desființată în prezent.


În aprilie 2021, un număr de 39 de magistrați militari au sesizat Inspecția Judiciară, solicitând excluderea din magistratură a lui Bogdan Ciprian Pârlog, prim-procuror militar adjunct al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, dar și a lui Sorin Marian Lia, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia. Potrivit semnatarilor sesizării, cei doi autori ai articolului „fac afirmații extrem de grave cu privire la sistemul parchetelor militare și la probitatea profesională și morală a procurorilor din cadrul parchetelor militare”.
Articolul semnat de Pîrlog și Lia, mai spun ei, are aprecieri jignitoare, denigratoare și „potențial denigratoare” la adresa procurorilor militari și a parchetelor militare. „Limbajul și construcțiile lingvistice folosite sunt virulente și ofensatoare, fiind folosite cu scopul neechivoc de a induce ideea că procurorii militari sunt niște „privilegiați ai sistemului”, dar incapabili să-și exercite funcția din cauza slabei pregătiri profesionale, iar parchetele militare sunt „complet ineficiente” și o potențială „groapă de gunoi” a Ministerului Public”, mai reclamă cei 39 de magistrați.
„Autorii comunicatului puteau da dovadă de moderație și reținere în expunerea eventualelor disfuncționalități ale parchetelor militare și ar fi trebuit să se rezume la o prezentare obiectivă și echilibrată a acestora, motivată în mod corespunzător exigențelor profesiei de magistrat. În loc de aceasta, cei doi procurori au depășit cu mult limitele modului prudent și măsurat în care magistrații își pot exprima opiniile, ignorând în mod deliberat și în totalitate normele și standardele de conduită impuse unui magistrat”.
„O altă împrejurare relevantă este aceea că, în perioada ultimilor 3 ani, împotriva domnilor Pîrlog Bogdan Ciprian și Lia Sorin Marian au fost inițiate mai multe proceduri judiciare, aflate în diverse stadii de soluționare: una dintre acestea a fost respinsă, dar din motive procedurale, una se află pe rolul ÎCCJ, în procedură de recurs, iar alte două acțiuni disciplinare se află pe rolul Secției pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii”.
Același procuror a fost cel care a dispus în cadrul anumitor dosare reținerea pe o perioadă de 24 de ore a mai multor persoane cercetate ulterior sub control judiciar și achitate de instanță în urma proceselor de judecată.