Breșă incredibilă în cadrul SRI Olt! Costea Aurelian, ofițer în cadrul Sri Olt/Slatina a fost anchetat de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Secţia de Combatere a Infracţiunilor de Terorism şi a Criminalităţii Informatice, pentru divulgare de documente clasificate drept secret de stat, unui constructor din Slatina. Colegii au început să îl suspecteze că în loc să distrugă documentele clasificate drept secret de stat, le-ar fi dus acasă. Pe unele, char în original, pe altele le-a fotografiat.
”În documente erau prezentate explicit măsurile legal autorizate și operaționalizate de către SRI, precum și perimetrele în care au fost puse în aplicare, (…) modul de organizare a activității informativ-operative, identitățile persoanelor, modalitățile de obținere a informațiilor, inclusiv prin surse secrete umane”, a transmis SRI.
Procurorii DIICOT i-au percheziționat casa, iar într-un laptop și pe un stick de memorie ar fi descoperit 32 de rapoarte de analiză destinate Direcției Naționale Anticorupție, dar și evaluări de risc.
Suspiciunea asupra ofițerul de informații, este că acesta i-ar fi divulgat unui om de afaceri, constructor, rapoarte informative, care vizau un dosar de corupție, dar și că este ascultat de SRI. Favorizarea ar fi fost, se pare, pentru omul de afaceri Mircea Ungureanu, arestat preventiv și trimis în judecată în dosarul de corupție FDI/Vitomirești, alături de un alt om de afaceri, de fostul primar al localității și mai mulți inculpați în dosar din alte instituții publice.
Procurorii DIICOT au clasat acuzația de divulgare de secrete de stat, pentru care pedeapsa este de până la 7 ani de închisoare. Dar au păstrat-o pe cea de deținere de documente secrete.
Colonelul SRI, trecut între timp în rezervă, a ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DIICOT și a acceptat o pedeapsă de opt luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere și 60 de zile de muncă în folosul comunității. O înțelegere pe care judecătorii de Tribunalul Militar București nu au acceptat-o, considerând că pedeapsa este excesiv de blândă. Așa că le-au cerut anchetatorilor să continue urmărirea penală și pentru o eventuală sustragere de documente secrete.
Nr. unic (nr. format vechi) : 288/753/2023 Data inregistrarii 17.10.2023 Data ultimei modificari: 22.11.2023 Sectie: – Materie: Penal Obiect: sesizarea cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei (art.483 NCPP) Stadiu procesual: Fond |
Părţi
Nume Calitate parte COSTEA AURELIAN Inculpat |
Şedinţe
15.11.2023 Ora estimata: 10:00 Complet: CPF 3 Tip solutie: Trimitere la parchet Solutia pe scurt: În baza art. 485 alin. 1) lit. b) C.p.p. respinge acordul de recunoa?tere a vinovă?iei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Secţia de Combatere a Infracţiunilor de Terorism şi a Criminalităţii Informatice cu inculpatul col. (rez.) COSTEA AURELIAN fost în cadrul Serviciului Român de Informaţii (…), urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunii de divulgarea informatiilor secrete de stat, fapta prevăzută de art. 303 alin. 2 C.p., cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.p. Trimite cauza procurorului în vederea continuării urmăririi penale. În baza art. 275 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea solutiei la dispoziţia procurorului şi a inculpatului prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 15.11.2023. Document: Hotarâre 133/2023 15.11.2023 Sri/1/2 |