
Întortocheate sunt căile POIM-ului ca și traseul acționariatului, finalul rămâne tot ce contează și…adjudecat !
Unul dintre cele 26 contracte de lucrări din cadrul proiectului/ Contractul CL 05 „Extinderea și reabilitarea facilităților de tratare apă uzată în aglomerarea Caracal” din cadrul proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Olt, în perioa- da 2014-2020” a fost semnat la data de 09.09.2021.
Contractul de lucrări CL 05 a fost atribuit în urma unei licitații publice deschise asocierii S.C. SENGHER SISTEME S.R.L., S.C. IPA S.A., S.C. ALMER PROIECT S.R.L., S.C. VIALES Y OBRAS PUBLICAS S.A., cu S.C. SENGHER SISTEME S.R.L. lider de asociere.

Valoarea este 36.669.546,68 lei fără TVA, durata de execuţie este de 35 luni (6 luni durata de execuție a proiectului, 26 de luni perioada efectivă de execuție a lucrărilor, 3 luni perioada de teste și punere în funcțiune) și vizează realizarea unei noi stații de epurare a apei uzate în Caracal.
Liderul asocierii câștigătoare, Shengher Sisteme Srl are un trecut interesant. Ca și prezentul, de altfel….
Shengher Sisteme Srl Craiova a avut în acționariat pe Boiangiu Sergiu, și administrator al firmei, alături de o altă societate, Moira Prod Srl și pe Boiangiu Andreea Ileana, născută în Balș.

Boiangiu Andreea apare în datele ORC acționar/administrator în alte două firme:Trcond Srl și AB Tehnica Srl.
Despre Tecond SRL Craiova presa a consemnat că, cel puţin scriptic, e deţinută de oamenii de afaceri Sergiu Vasile Boiangiu (65%) şi Traian Popescu (35%) însă, adevăraţii acţionari ar fi fost Andrei şi Victor Berceanu, fiii fostului ministrului PD , Radu Berceanu. Oficial, ce doi fii s-au retras din Tecond la finele lui 2008, când persoana juridică Oto Engineering SRL Bucuresti, cea care deţinea părţile sociale a decis să le cedeze. Conform presei doljene, Oto Engineering este deţinută de Victor Berceanu şi Hari Cristian Dascălu, fiul fostului vicepreşedintelui PD-L Dolj, Constantin Dascălu.
Mai mult, într-un dosar legat de execuția sistemului de alimentare cu apă dintr-o comună din Dolj/Cârna, printr-o sentință definitivă din 2018, magistrații Curții de Apel Craiova îl condamnă pe Boiangiu Sergiu la 1 an de închisoare cu suspendare, interzicerea de a mai administra vreo societate și solidar cu ceilalți inculpați, la rândul lor condamnați, la plata despăgubirilor civile către comuna Cârna, în valoare de 421.799,43 lei.
Numar dosar: Dosar 2247/304/2014/ Data dosar: 12.01.2017
Instanta:Curtea de Apel Craiova/Departament: Secţia Penală şi pentru Cauze cu minori
Obiect: abuz în serviciu contra intereselor publice (art.248 C.p.)
Categorie:Penal/Stadiu proces: Apel
· Ședința din data de 25.10.2018 la ora 09:0/Complet: C.5ap
În baza art. 26 Cod penal din 1969 rap. la art. 248 alin. 1 Cod penal din 1969, art. 13 ind. 2 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 41 alin. 2 Cod penal de la 1969, art. 396 alin. 10 Cod procedură penală condamnă, şi art. 5 din Codul penal, condamnă pe inculpatul B******* S***** V***** la pedeapsa de 1 an închisoare (lucrare Sistem de alimentare apă în comuna Cârna). În baza art.71 Cod penal din 1969 interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii, pe durata executării pedepsei. În baza art. 81 Cod penal de la 1969, cu aplic. art. 5 Cod penal, dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata de 3 ani, termen de încercare stabilit în condiţiile art. 82 C.p. În baza art. 15 LPANCP atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor ar. 83-84 Cod penal de la 1969, a căror nerespectare atrage revocarea suspendării condiţionate. În baza art. 71 alin. 5 din Codul penal din 1969 va suspenda executarea pedepsei accesorii pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei.
În baza art. 19 şi 397 Cod procedură penală admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă comuna Cârna prin reprezentant legal. Obligă inculpaţii A***** C*****, B******* S***** V*****, D********* G*******, S.C. TECOND S.R.L. şi C**** M***** la plata în solidar a sumei de 421.799,43 lei către partea civilă Comuna Cârna, cu titlu de despăgubiri civile..
Ulterior, fosta firmă Moira Prod Srl își schimbă denumirea și în prezent se numește Sengher Sisteme Srl și are același CUI 17657901, dar își schimbă și acționariatul. Unic acționar și administrator al firmei Sengher Sistem Srl , câștigătoare a licitației POIM CAO Olt, pe Caracal este o doamnă: Ghimpău Anca Maria pe care o regăsim director de achiziții la societatea Brisant Innovative Srl. Fosta Exclusive House Imob Srl.

Cu ”respectarea prevederilor legale” se consemnează în Comunicatul de presă al CAO Olt, privind adjudecarea contractului. Așa o fi ! Dar cu dedicație?! Coincidențele vin tocmai din partea expertului în achiziții cumpărat de CAO Olt, despre care Compania de Apă nu amintește nimic și pe care nu l-a trecut în nicio licitație de pe Sicap, consemnându-l doar pe pufi responsabil de la Achiziții. Expertul cooptat pe ofertă cumpărată, băiat bun, bun amic și cu un alt expert în achiziții din județul vecin și prieten care a amușinat vreme lungă prin Balș! Unde amușină și azi, la competiție cu o altă doamnă, mână bună expert în achiziții, Corina Tătaru, care face miliardul de lei într-o singură zi pe mai multe contracte de consultare în achiziții.
Cu respectarea legii și în numele s-a acționat întotdeauna în cadrul CAO Olt, se jură că nu se fură acolo, dacă întrebi conducerea companiei. Chiar și atunci când….
” De asemenea, conform aceleiași Fișe de date a achizitiei la Secțiunea VI-Informații suplimentare, pct. 3) Alte informații, se precizează; “…..Pentru documentele de calificare și selectie, operatorii economici vor depune în SEAP până la data de depunere a ofertelor doar formularul DUAE,……urmând ca autoritatea contractantă să solicite ofertantului clasat pe primul loc dupa 60 aplicarea criteriului de atribuire completarea formularelor solicitate prin documentația de atribuire”. Din cele prezentate rezultă faptul că, deși conform prevederilor legale și fisei de date a achizitiei, comisia de evaluare putea cere probarea cu documente/înscrisuri demonstrarea îndeplinirii cerinței referitoare la experiența similară numai după finalizarea evaluării ofertelor și doar ofertantului clasat pe locul I în clasamentul întocmit la finalizarea evaluarii ofertelor, aceasta a procedat în mod nelegal la solicitarea de a punerea la dispoziție a acestor documente/înscrisuri de către ofertantul Asocierea SC …..Srl-SC …..SRL, înainte de finalizarea evaluării ofertelor depuse și stabilirea clasamentului final, iar motivând că ofertantul nu a transmis documentele justificative pentru a demonstra îndeplinirea cerinței privind “experiența similară”, comisia de evaluare consideră în mod nelegal că oferta este considerată inacceptabilă, descalificându-l pe acesta fără a proceda, conform prevederilor legale, la obligativitatea legală de a analiza oferta atât din punct de vedere tehnic și financiar….
Acesta mi-a indicat să cumpăr de la o societate care își are sediul în Slatina și care se numește SC…… SRL. S-au realizat achiziții publice prin cumpărare directă la ordinul direct al domnului….în mai multe perioade”.
Cu respectarea legii și în numele ei….Sic!