Câteva cadre medicale din Spitalul Județean de Urgență Slatina au ales inbox-ul mail-ului imperativ.ro pentru a trimite ceea ce urmează să lecturați, cu rugămintea de a păstra confidențialitatea. Nu pentru că nu-și asumă cele relatate, au ținut să precizeze, ci pentru repercursiuni probabile din partea asistentei șefe și a medicului epidemiolog, singurii care nu acceptă nicio altă părere, întrebare, soluție, în afara celor personale, impuse de ei. Ele spun că managerul spitalului ar avea multe de descoperit dacă ar face controale inopinate în spital, în special după ce se înnoptează și în zilele de week-end. Semnatarii sesizării cer răspunsuri firești la întrebări pertinente. În locul tăcerii și în lipsa comunicării interne, se instalează teama. de la ea, până la panica periculoasă, nu este decât un pas. Unul care ne-ar putea fi fatal, tuturor, cadre medicale/pacienți/ oameni care circulă, deopotrivă!
Verificările aparțin managerului Cătălin Rotea. Ar fi păcat să ne înecăm …la mal ! Comentariile sunt ale dvs.”Credeam că acest virus nu va ajunge niciodată la noi. Ne uitam îngroziți la TV cum se plimbau oamenii în Wuhan/China, nedorindu-ne ca noi să traim ce acei nefericiți trăiau deja. Invevitabilul s-a produs și virusul a explodat și în România. Întâi în Suceava, Hunedoara, Arad…treptat avea să cuprindă și Oltul. Trist dar adevărat!
Primele cazuri de la Ambulanța Olt unde cadre medicale infectate au ajuns în spital, au reprezentat începutul. Începutul pentru infectarea cadrelor medicale, bine și la timp protejate, ocolite până atunci. Virusul și-a făcut loc și în interiorul spitalului: la Infecțioase, Cardiologie, Sala de operație, Chirurgie plastică. Asistent pozitiv la Sala de operații. Frica devine din ce în ce mai mare. De protejat te protejezi, nefiind inconștient. Te gândești la tine și la cei din jurul tău (pacienți, familie, părinți).
Se testează contacții asistentei din Sala de operație (medici, asistenți și infirmiere și probabil și pacienții din ziua respectivă), teste negative. Testarea a avut loc vineri, rezultatele apar sâmbătă, ele fiind negative. Luni, contacții acestei asistente infectate, își încep activitatea pe sectoarele fiecăruiă, neimpunându-se izolarea! Întrebăm: cum s-a putut accepta acest aspect, când se impunea izolarea pentru o perioada de 14 zile. Testul al doilea s-a efectuat ulterior, a ieșit tot negativ, contacții deja aflându-se la serviciu, încă după prima testare.Zilele trec, se intră în luna iunie. O mamă primește rezultatul testului Covid abia la 5 zile după ce născuse în Sala de nașteri SJU Slatina în data de 13-14.06.2020. Deci rezultatul vine în data de 18.06.2020, dar în tot acest timp de la internare și până la aflarea rezultatului, proaspăta mămică se plimbă peste tot (sala de mese, etaj 3 unde se afla copilul, sala de tratament etaj 4), deci intră în contact direct cu foarte multe persoane (asistenți, infirmieri, alte mămici). Mămica respectivă infectată (de etnie rromă), purta masca doar în momentele când cadrele medicale îi atrăgeau atenția să o poarte, în rest nu a purtat această mască.
Joi 18.06.2020 se testează medicul care a fost de gardă și asistenții medicali care luaseră contact cu mămica, dar și câțiva infirmieri. Asistenta care a asistat nașterea în sală, a fost testată în cursul zilei de joi, în timp ce se afla la serviciu și a rămas în continuare la locul de muncă până la orele 19:00, neștiind rezultatul testului, rezultat care va apărea în cursul nopții, fiind, din fericire, negativ. Aceeași asistentă, după ce a primit rezultatul negativ, a primit înștiințare să își continue activitatea la locul de muncă, astfel că a venit și a lucrat și în noaptea de vineri spre sâmbătă, participând probabil și la alte nașteri, fiind singura pe tura sa. Și de această dată ne întrebăm de ce nu s-a luat măsura izolării la domiciliu a acestei asistente, fiind contact direct și nefiind efectuat un al doilea test în acest interval.
Un alt aspect important este cel al Sectiei de NN (Neonatologie), al cărei șef este soția domnului cms șef. Alexe Nicolae, cel demis în urma scandalului de la Caracal și repus pe poziție. La această secție, la etajul 4, asistentele care se află în subordinea medicului Alexe (șef secție), nu poartă măști în timpul serviciului. Nici măcar asistentele care prepară hrana bebelușilor, aducând biberoanele la bebelușii mămicilor, tot fără măști. Sau poate șefa de secție Alexa le-a dat derogare acestor asistente și infirmiere de a nu purta măști sau nu au măști pur și simplu?!
19.06.2020 au fost testate alte asistente și infirmiere care luaseră contact cu mămica infectată, testele fiind negative (rezultatele primite dimineața). Printre aceste asistente și infirmiere testate în data de 19.06.2020, niciuna nu aparținea secției NN a medicului Alexe. Poate faptul că domnul Alexe Nicolae fiind comisar șef, imunitatea Covid se transmite la soție și de la aceasta , la subalterni și toți aceștia au regim special.Izolarea cum funcționează? Doar pentru asistente și infirmiere? Medicii în general au imunitate la SJU Slatina? Există reguli epidemiologice transmise cadrelor medicale ca un fel de ROI (Regulament de ordine interioara) care trebuie urmate dacă există o infectare ca aceea expusă mai sus?
O alta întrebare: Ați retestat mămica? S-au împlinit deja 7 zile de la primul ei test pozitiv. Poate acela a fost gresit. Sau poate, nu.
Ați mai retestat și alte persoane care s-au internat în aceeași zi cu mămica respectivă? Este adevărat că acele coduri care diferențiază testele, acordate fiecărui pacient testat, obligație a DSP Olt, vă parvin greu, sau deloc, astfel încât, pe urgențe, testele se diferențiază pe codul Spitalului Slatina?!Am ales această cale finală de sesizare a conducerii SJU Slatina, pentru că orice alta, de la asistenta țefă, până la epidemiologul spitalului, al cărui limbaj suburban, frecvent, pe un ton din ce ce în ce mai ridicat, și a cărui autosuficiență în a le știi, doar el, pe toate, taie orice speranță de comunicare cu domnul manager al spitalului. Pe care îl rugăm să se echipeze, din cap, până în picioare, știe dânsul, și să facă, inopinat, mai ales în zilele de week-end, cât și noaptea, câte o verificare sumară. Ar fi surprins de ce ar vedea! ”